Logistieke Hotspot Rivierenland: samen sterk voor logistiek!

‘Scholieren zien veelzijdigheid logistiek niet’

 

V.l.n.r.: Jos Steur van RSG Lingecollege, Paula Koppes van ROC Rivor en Piet-Hein Baudoin van RSG Lingecollege bij Truck en Trailer Service Van Tilburg-Bastianen in Tiel tijdens de Start Moving Scholierendag op 1 november 2018. (foto: FE)

Tiel, 9 november 2018 –Start Moving werd op 1 november door 365 scholieren bezocht. De dag was daarmee een groot succes. Toch is logistiek niet populair, vertelt docent logistiek Jos Steur van het RSG Lingecollege in Tiel. ‘Veel scholieren denken onterecht dat het saai is.’

Jos Steur, dertig jaar docent transport en logistiek op het VMBO, kijkt niet op van de laatste cijfers van Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven. In het studiejaar 2017-2018 trekt de sector transport en logistiek in Rivierenland niet meer dan 234 MBO-studenten, terwijl de populairste sector zorg op bijna 1.200 uitkomt. Jongeren zijn nauwelijks geïnteresseerd in een carrière in de logistiek, volgens Steur vooral omdat zij niet weten hoe veelzijdig de sector is.

‘Wij vertellen op school en tijdens de lessen dat logistiek in alle sectoren is terug te vinden, van de zorg tot de bouw. Voor alles wat we doen zijn we afhankelijk van logistiek.’ Maar als leerlingen naar de sector kijken, dan zien zij vaak een magazijn met daarin vorkheftrucks, stellages en mensen die orders picken. Bovendien denken zij dat een vrachtwagenchauffeur alleen maar van A naar B rijdt.

Steur: ‘Veel jongeren denken: Moet ik dit mijn hele leven doen? Zij vergeten daarbij dat het werk in distributiecentra meer omvat dan orders picken. Bovendien hebben chauffeur veel klantcontact en door de vaak waardevolle lading een grote verantwoordelijkheid.’

Onbekend maakt onbemind
Volgens Steur is de sector bij jongeren onbekend en dus ook onbemind. Tegelijkertijd is er in Rivierenland heel veel werkgelegenheid in de sector. Om jongeren op het goede spoor te zetten, besteden docenten van het RSG Lingecollege al vanaf de tweede klas aandacht aan logistiek. De scholierendag Start Moving is op deze lessen een waardevolle aanvulling.

Steur: ‘Een bedrijfsbezoek is soms rooster-technisch moeilijk in te plannen, dus het is heel mooi dat we nu met Start Moving op één middag verschillende bedrijven kunnen bezoeken. Door samen te werken kunnen onderwijs en bedrijfsleven een goed beeld schetsen van de veelzijdigheid van het werk in de sector.’

 

Scholieren op bezoek bij Truck en Trailer Service Van Tilburg-Bastianen in Tiel. (RH)

Compliment
De bedrijven hebben de scholieren op 1 november uitstekend ontvangen, benadrukt Steur. Het bezoek begint bij Truck en Trailer Service Van Tilburg-Bastianen in Tiel, waarna studenten een bezoek brengen aan de distributiecentra van Simon Loos, modeketen H&M, Internationaal Transportbedrijf Vonk & Co en Mol Cargo.

Steur: ‘Voor de goede ontvangst wil ik de deelnemende bedrijven een groot compliment geven. Ik ben bij H&M geweest, waar vier medewerkers vrij waren gemaakt om de scholieren rond te leiden en uitleg te geven. Zo werkt het optimaal!’

Voorbereid
De leerlingen zijn door Steur goed voorbereid op hun bezoek. Hij heeft hen in de klas verteld over de bedrijven die zij gaan bezoeken en wat voor logistieke activiteiten er plaatsvinden. Daarnaast hebben de scholieren vooraf enkele opdrachten gemaakt, zodat zij het ‘vragenuurtje’ met de H&M-medewerkers goed geïnformeerd ingaan.

Steur: ‘Bij H&M pikten de medewerkers het goed op door kort en duidelijk antwoord te geven op de vragen van de leerlingen, een aanpak die heb ik begrepen ook bij andere bedrijven is toegepast. Klasse! Want de spanningsboog is bij leerlingen nu eenmaal niet heel erg groot.’

 

———————————————————————————————————————-

Gedeputeerde Bea Schouten: ‘Gelderland provincie van de logistiek’

 

Geldermalsen, 6 juni 2018 – ‘Gelderland is de provincie van de logistiek’, vindt gedeputeerde Bea Schouten. Zij opende op 2 juni 2018 bij het distributiecentrum van Blokker het evenement ‘Start Moving’, dat meer mensen moet interesseren voor een baan in de logistiek.

V.l.n.r.: Burgemeester Henny van Kooten van de gemeente Maasdriel, gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland en wethouder Ton van Maanen van de gemeente Geldermalsen bij de opening van Start Moving op 2 juni 2018. ( foto: Persblik)

V.l.n.r.: Burgemeester Henny van Kooten van de gemeente Maasdriel, gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland en wethouder Ton van Maanen van de gemeente Geldermalsen bij de opening van ‘Start Moving’ op 2 juni 2018. ( foto: Persblik)

‘Start Moving’ biedt iedereen een kijkje in de logistieke keuken maar is vooral bedoeld om mensen te interesseren voor een baan in de logistiek. Is de sector van groot belang voor de provincie?
Bea Schouten: ‘Ja, absoluut. Logistiek is een van de grootste werkgevers in de provincie. De fruitsector is hiervoor deels verantwoordelijk. En Gelderland ligt op de Europese Noord-Zuid corridor Rotterdam-Genua. We zijn bovendien met de Waal, de A15 en de Betuweroute via water, weg en spoor verbonden met de zeehaven in Rotterdam en het Europese achterland. Dat maakt Gelderland echt tot ‘dé provincie van de logistiek’.’

Zien anderen dat ook zo … ?
Bea Schouten: ‘Zeker, Logistieke Hotspot Rivierenland (LHR) is dit jaar voor de tweede keer vierde op de lijst van beste Logistieke Hotspots van Nederland. Daar zijn we als provincie heel erg trots op! LHR staat daarmee vlak achter Venlo, dat als derde eindigde, en kan zich dus meten met de absolute nationale en internationale top.’

Waaraan heeft LHR die positie te danken, denkt u?
Bea Schouten: ‘Hier in Rivierenland zitten enkele mooie sterke bedrijven, bijvoorbeeld de internationale logistieke dienstverlener Kuehne + Nagel in Medel en Blokker waar we vandaag te gast zijn. Bedrijven, overheden en opleidingsinstellingen werken bovendien intensief samen rond thema’s als arbeidsmarkt en logistieke innovaties. Bijvoorbeeld het ‘dry-port-to-dry-port’ project van LHR, waarbij wordt samengewerkt met binnenhavens uit China en Indonesië om de logistiekketen gezamenlijk te optimaliseren. Dat soort slimme oplossingen bedenken, daar zijn de mensen hier in Rivierenland heel goed in.’

 Logistics Valley, waar ook LHR onderdeel van uitmaakt, is het logistiek platform van de provincie. Hoe wordt dit ondersteund vanuit de provincie?
Bea Schouten: ‘We willen met Logistics Valley in de provincie een goed vestigingsklimaat creëren. Daarom werken de drie logistiek regio’s in de provincie, LHR, Liemers-Achterhoek en Arnhem-Nijmegen, binnen Logistics Valley samen. Zo kunnen we kennis en ervaring met elkaar uitwisselen, wat helemaal past bij de huidige netwerksamenleving. En waar mogelijk werken we samen, zoals bij de organisatie van ‘Start Moving’ waarmee we het personeelstekort willen oplossen. Verder ondersteunt de provincie partijen binnen Logistics Valley om een structuur op te zetten, zoals de LHR-organisatie. En voor goede kansrijke initiatieven zijn er projectsubsidies beschikbaar.’

 

Na de druk op de rode knop door v.l.n.r. burgemeester Henny van Kooten van de gemeente Maasdriel, gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland en wethouder Ton van Maanen van de gemeente Geldermalsen begon de mini-truck op de grond te rijden en was het evenement 'Start Moving' geopend. (Foto: Persblik)

Na de druk op de rode knop door v.l.n.r. burgemeester Henny van Kooten van de gemeente Maasdriel, gedeputeerde Bea Schouten van de provincie Gelderland en wethouder Ton van Maanen van de gemeente Geldermalsen begon de mini-truck op de grond te rijden en was het evenement ‘Start Moving’ geopend. (Foto: Persblik)

Bekijk de after-movie: KLIK HIER

De Gelderlander maakte een impressie: KLIK HIER

De avond ervoor (1 juni) al aandacht voor ons op Omroep Gelderland Nieuws:

20180601 OmroepGLDnieuws item LHR – MR

——————————————————————————————————————————————-

LHR prolongeert toppositie in ranglijst Nederlandse Logistieke Hotspots

Op 7 mei 2018 is bekend gemaakt dat de LHR in 2018 haar 4e plek op de lijst van Nederlandse Logistieke Hotspots prolongeert. Trots op de regio en alle mensen die daar elke dag hard voor werken…..in de business zelf en in het stakeholderveld daaromheen. Lees meer hierover in het artikel: Personeel probleem voor vrijwel alle logistieke hotspots.

 Samen sterk voor logistiek in Rivierenland

Welkom op de site van Logistieke Hotspot Rivierenland (LHR). LHR is gericht op het versterken van de Rivierenlandse economie op basis van de logistieke kwaliteiten van de regio. Daartoe is in 2014 een samenwerkingsverband tussen ondernemers, gemeenten uit de regio Rivierenland, onderwijssector, brancheorganisaties en de provincie Gelderland gesloten.

Wat vind ik op deze website?

Op deze website vindt u alle informatie over vestigingsmogelijkheden in Rivierenland, de kansen voor het bedrijfsleven in Rivierenland om aan te sluiten bij LHR en de manier waarop LHR voorloper in logistiek wil blijven door innovaties. Wilt u op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen, dan kunt u naar de laatste nieuwsberichten.